Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniakówMożna jeść na zimno lub gorąco. |
kasza gryczana , 1 szkl.
mleko 2,0 % , 1 szkl.
ugotowane ziemniaki, 2 szkl.
ser twarogowy półtłusty , 2 szkl.
masło, 1 łyżk.
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
tłuszcz, 1 łyżecz.
Kaszę zaparzyć w masce wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki oraz twaróg i utrzeć starannie. Dodać stopione masło, jajo, sól, pieprz. Masą wyrobić, uformować z niej wałek, owinąć papierem pergaminowym nasmarowanym tłuszczem i wstawić do gorącego pieca na 30 minut. Gotowy pieróg odwinąć z papieru i podawać pokrajany na plastry z kwaśnym mlekiem lub śmietaną.