Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Można jeść na zimno lub gorąco.

Składniki:

kasza gryczana , 1 szkl.

mleko 2,0 % , 1 szkl.

ugotowane ziemniaki, 2 szkl.

ser twarogowy półtłusty , 2 szkl.

masło, 1 łyżk.

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

tłuszcz, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Kaszę zaparzyć w masce wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki oraz twaróg i utrzeć starannie. Dodać stopione masło, jajo, sól, pieprz. Masą wyrobić, uformować z niej wałek, owinąć papierem pergaminowym nasmarowanym tłuszczem i wstawić do gorącego pieca na 30 minut. Gotowy pieróg odwinąć z papieru i podawać pokrajany na plastry z kwaśnym mlekiem lub śmietaną.