Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Kotlety z kaszy gryczanej i grzybów

Kaszka i grzybki

Składniki:

kasza gryczana , 30 dag

suszony grzyb, 5 dag

cebula, 3 dag

tłuszcz, 2 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

bułka tarta , 3 dag

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować, włożyć z garnkiem pod koc, aby doszła. Ugotować grzyby na miękko. Grzyby i kaszę gryczaną zemleć w maszynce do mięsa, dodać podsmażonej cebuli (drobno pokrajanej). Masę wyrobić, posypać solą i pieprzem do smaku, uformować okrągłe małe kotleciki, maczać w rozbitym jajku, obtoczyć w tartej bułce, upiec na tłuszczu i podawać z ziemniakami i surówką.