Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Gołąbki z kaszy jaglanejDla wielbicieli kaszy jaglanej |
olej, 1 łyżecz.
kapusta kiszona, 1 szt.
resztki mięsa gotowanego lub pieczonego, 20 dag
cebula, 1 szt.
kasza jaglana , 2 szkl.
Ugotować kaszę niezupełnie (1 1 wody i 2 szklanki kaszy). Przyprawić smażoną cebulą i dodać resztki mięsa, pozostałego z poprzednich posiłków. Sparzyć liście .kwaszonej kapusty, ścinając zgrubienia u nasady liścia. Na liść nakładać przyrządzoną kaszę i szczelnie obwinąć. Przygotować garnek z dnem o większej średnicy, włożyć tłuszcz (najlepiej olej), ułożyć gołąbki, podlać wodą (1/2 1) i dusić na wolnym ogniu. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.