Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Babka z kaszy i ziemniaków

Coś oryginalnego

Składniki:

ugotowane ziemniaki, 1 kg

kaszka krakowska, 0.75 szkl.

jajka, 2 szt.

masło, 4 dag

posiekany koper, 1 łyżecz.

sól, 1 szt.

tłuszcz, 1 łyżecz.

bułka tarta , 100 g

Sposób przygotowania:

Ziemniaki utłuc starannie lub przepuścić przez maszynkę, wsypać kaszę, dodać 2 żółtka, masło. Wszystko utrzeć w misce. Osolić i delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą oraz posiekanym koperkiem. Masę wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką rondla lub naczynia ogniotrwałego i piec 30—40 min. Podawać z kwaśną śmietaną lub topionym masłem.