Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Babka z kaszy i ziemniakówCoś oryginalnego |
ugotowane ziemniaki, 1 kg
kaszka krakowska, 0.75 szkl.
jajka, 2 szt.
masło, 4 dag
posiekany koper, 1 łyżecz.
sól, 1 szt.
tłuszcz, 1 łyżecz.
bułka tarta , 100 g
Ziemniaki utłuc starannie lub przepuścić przez maszynkę, wsypać kaszę, dodać 2 żółtka, masło. Wszystko utrzeć w misce. Osolić i delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą oraz posiekanym koperkiem. Masę wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką rondla lub naczynia ogniotrwałego i piec 30—40 min. Podawać z kwaśną śmietaną lub topionym masłem.