Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Białostocka sałatka ze świeżych grzybów III

Ostatnia wersja ze znanych mi białostockich sałatek z grzybami.

Składniki:

kapelusz borowika, 40 dag

sok z cytryny, 1 szt.

olej, 4 łyżk.

cebula, 2 szt.

koniak , 25 g

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone borowiki pokrajać wzdłuż, przepłukać w lekko zakwaszonej wodzie, osuszyć ściereczką i smażyć na rozgrzanym oleju około 8 min. Osobno lekko poddusić posiekaną cebulę. Wymieszać składniki, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i jeszcze chwilę przesmażyć. Następnie dodać koniak i pietruszkę, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na około 3 godziny.