Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Kotleciki z grzybów

Troche grzybów, trochę mięsa i prosze...

Składniki:

świeży grzyb, 0.25 kg

masło, 2 dag

cebula, 5 dag

groszek zielony, 2 łyżk.

wieprzowina , 10 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

bułka tarta , 10 dag

tłuszcz, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Do sporządzenia tej potrawy nadają się każde grzyby. Oczyszczone 1 drobno pokrajane włożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrajaną cebulę, udusić do miękkości na małym ogniu bez wody. Do uduszonych i przestudzonych grzybów dodać zielony groszek, drobno posiekane mięso, sól, pieprz oraz usiekaną zieloną pietruszkę. Dodać jajo i tyle tartej bułki, aby masa nadawała się do formowania kotlecików. Smażyć szybko w mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać z młodymi ziemniakami lub kaszą.