Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Kotleciki z grzybówTroche grzybów, trochę mięsa i prosze... |
świeży grzyb, 0.25 kg
masło, 2 dag
cebula, 5 dag
groszek zielony, 2 łyżk.
wieprzowina , 10 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
bułka tarta , 10 dag
tłuszcz, 1 łyżecz.
Do sporządzenia tej potrawy nadają się każde grzyby. Oczyszczone 1 drobno pokrajane włożyć do rondla, dodać masło i drobno pokrajaną cebulę, udusić do miękkości na małym ogniu bez wody. Do uduszonych i przestudzonych grzybów dodać zielony groszek, drobno posiekane mięso, sól, pieprz oraz usiekaną zieloną pietruszkę. Dodać jajo i tyle tartej bułki, aby masa nadawała się do formowania kotlecików. Smażyć szybko w mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać z młodymi ziemniakami lub kaszą.