Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Grzyby z kapustą i mięsemNo nie powiem, żeby to było lekko strawne :) |
świeży grzyb, 2 kg
kapusta, 2 kg
mięso, 50 dag
śmietana, 0.25 l
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Kapustę opłukać i drobno pokroić, wrzucić do naczynia. Grzyby wymyć kilkakrotnie i wrzucić do drugiego naczynia. Kapustę sparzyć wrzątkiem (1,5 1) i przykryć pokrywą. Grzyby też sparzyć wrzątkiem i również przykryć. Do pozostałej wrzącej wody (2 1) wrzucić mięso i gotować do miękkości. Kapustę i grzyby po 10 min. odkryć i odsączyć z wody. Grzyby pokroić na drobne części. Mięso wyjąć, a do wywaru włożyć kapustę i grzyby. Uzupełnić wodę. Całość gotować 20 min. Następnie dodać sól i pieprz do smaku i gotować przez minutę. Odstawić z ognia i przyprawić śmietaną.