Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Rydze w maśle

Przepis stary jak świat

Składniki:

rydze, 1 l

masło, 12 dag

cebula, 1 szt.

pietruszka, 1 szt.

seler, 0.5 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Na 4 osoby wzdąć kwartę rydzów. Włożyć w rondel ćwierć funta dobrego masła, rydze opłukać kilka razy w zimnej wodzie, wrzucać w masło, postawić na wolnym ogniu i zaraz posolić. Gdy sos z siebie puszczą, dodać jedną usiekaną drobno parzoną cebulą, jedną grubą pietruszką i pół selera, wszystko siekane. Przykryć i niech się dusi na wolnym ogniu. Często rondlem potrząsając, żeby się nie przypaliły, aż się sos wysadza do czystego masła. Wtedy wsypać trochę pieprzu i podać.