Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Rydze w maślePrzepis stary jak świat |
rydze, 1 l
masło, 12 dag
cebula, 1 szt.
pietruszka, 1 szt.
seler, 0.5 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Na 4 osoby wzdąć kwartę rydzów. Włożyć w rondel ćwierć funta dobrego masła, rydze opłukać kilka razy w zimnej wodzie, wrzucać w masło, postawić na wolnym ogniu i zaraz posolić. Gdy sos z siebie puszczą, dodać jedną usiekaną drobno parzoną cebulą, jedną grubą pietruszką i pół selera, wszystko siekane. Przykryć i niech się dusi na wolnym ogniu. Często rondlem potrząsając, żeby się nie przypaliły, aż się sos wysadza do czystego masła. Wtedy wsypać trochę pieprzu i podać.