Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Zapiekanka z jaj

Ja lubie dodać troche więcej sera żółtego niż jest w przepisie

Składniki:

jajka, 6 szt.

cebula, 10 dag

mąka , 4 dag

mleko 2,0 % , 0.25 l

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

margaryna, 6 dag

ser żółty, 5 dag

Sposób przygotowania:

Udusić na margarynie pokrajane w kostkę cebule, tak żeby się przyrumieniły. Posypać je mąką i zalać mlekiem. Dodać sól i pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszać. Zostawić na ogniu 5—8 min. Ugotować na twardo jaja, ostudzić, obrać oraz pokroić w plasterki. Wysmarować margaryną kamionkę, ułożyć w niej jaja, polać sosem i posypać grubo tartym żółtym serem. Zostawić na 10 minut w bardzo gorącym piekarniku.