Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Zapiekanka z jajJa lubie dodać troche więcej sera żółtego niż jest w przepisie |
jajka, 6 szt.
cebula, 10 dag
mąka , 4 dag
mleko 2,0 % , 0.25 l
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
margaryna, 6 dag
ser żółty, 5 dag
Udusić na margarynie pokrajane w kostkę cebule, tak żeby się przyrumieniły. Posypać je mąką i zalać mlekiem. Dodać sól i pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszać. Zostawić na ogniu 5—8 min. Ugotować na twardo jaja, ostudzić, obrać oraz pokroić w plasterki. Wysmarować margaryną kamionkę, ułożyć w niej jaja, polać sosem i posypać grubo tartym żółtym serem. Zostawić na 10 minut w bardzo gorącym piekarniku.