Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Omlet z ziemniakami II

Opcjonalnie druga wersja

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Składniki:

jajka, 4 szt.

ziemniak, 5 szt.

cebula, 3 dag

ser żółty, 10 dag

masło, 2 dag

olej, 2 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać ze skórki i pokrajać w plastry. W ten sam sposób pokrajać cebulę. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć w nim cebulę, włożyć ziemniaki i chwilę smażyć. Gdy się podrumienią, przełożyć ziemniaki na rozgrzany ogniotrwały półmisek, zalać jajami, rozbitymi jak na jajecznicę z dodatkiem soli i pieprzu. Na wierzchu rozłożyć płatki sera i kawałeczki masła. Wstawić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Lekko zrumieniony omlet posypać zieleniną, jeść z surówką.