Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Omlet z ziemniakami IIOpcjonalnie druga wersja |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Śniadanie
jajka, 4 szt.
ziemniak, 5 szt.
cebula, 3 dag
ser żółty, 10 dag
masło, 2 dag
olej, 2 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać ze skórki i pokrajać w plastry. W ten sam sposób pokrajać cebulę. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć w nim cebulę, włożyć ziemniaki i chwilę smażyć. Gdy się podrumienią, przełożyć ziemniaki na rozgrzany ogniotrwały półmisek, zalać jajami, rozbitymi jak na jajecznicę z dodatkiem soli i pieprzu. Na wierzchu rozłożyć płatki sera i kawałeczki masła. Wstawić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Lekko zrumieniony omlet posypać zieleniną, jeść z surówką.