Tekst i zdjęcie: gabi74 - Kucharz (635)

Brukiew oprószana

Podawać jako dodatek do mięsa wieprzowego, baraniego lub wołowego.

Składniki:

brukiew, 60 dag

tłuszcz, 3 dag

mąka , 1 dag

przyprawa do zup, 1 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Brukiew wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (l dkg), przykryć. Gdy się zagotuje odkryć na chwilę, dogotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać l kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w 3 łyżkach wywaru z brukwi, oprószyć mąką, wymieszać, zagotować. Dodać topionej słoniny, surowego masła lub innego tłuszczu.