Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Jaja po mazurskuJajek nigdy za wiele. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
jajka, 4 szt.
masło, 1 dag
śmietana, 3 dag
ocet, 2 dag
sól, 1 szczypta
mąka , 5 dag
Wrzucić na patelnię masło, a gdy się rozgrzeje, poprószyć odrobiną mąki, wlać trochę kwaśnej śmietany, łyżkę octu i 2 łyżki zimnej wody, dodać sól do smaku i dobrze wymieszać na ogniu. Gdy się zagotuje, wpuścić jaja po jednym ze skorupek, trzymając tuż nad patelnią. Gdy białka zaczną się ścinać, przykryć pokrywą i postawić patelnią na wolnym ogniu, aby powoli doszły. Jeżeli os za kwaśny, dodać nieco cukru.