Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Jaja po mazursku

Jajek nigdy za wiele.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Składniki:

jajka, 4 szt.

masło, 1 dag

śmietana, 3 dag

ocet, 2 dag

sól, 1 szczypta

mąka , 5 dag

Sposób przygotowania:

Wrzucić na patelnię masło, a gdy się rozgrzeje, poprószyć odrobiną mąki, wlać trochę kwaśnej śmietany, łyżkę octu i 2 łyżki zimnej wody, dodać sól do smaku i dobrze wymieszać na ogniu. Gdy się zagotuje, wpuścić jaja po jednym ze skorupek, trzymając tuż nad patelnią. Gdy białka zaczną się ścinać, przykryć pokrywą i postawić patelnią na wolnym ogniu, aby powoli doszły. Jeżeli os za kwaśny, dodać nieco cukru.