Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Jaja faszerowane po kurpiowskuSprawdzony przepis |
na Wielkanoc
tłuszcz, 1 łyżecz.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
bułka tarta , 3 dag
szczypiorek, 1 łyżk.
posiekany koper, 1 łyżk.
mleko 2,0 % , 4 łyżk.
czerstwa bułka, 3 g
masło, 2 dag
jajka, 7 szt.
Ugotować 6 jajek, ostrym nożem przekroić w skorupkach na 2 części. Wybrać jajko, aby nie uszkodzić skorupki. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę bułkę i jajka, dodać jedno surowe jajko, masło, sól, pieprz, posiekaną zieleninę, dokładnie wymieszać. Nałożyć w skorupki, wyrównać nożem i posypać z wierzchu tartą bułką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z warzywami, zupą szczawiową lub jako zakąskę do wędliny.