Tekst i zdjęcie: gabi74 - Kucharz (635)

Surówka z różnych warzyw

Warzywa do wyboru: marchew, por, seler, groszek, ogórek, pomidor.

Składniki:

warzywa, 30 dag

jabłko, 2 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 łyżecz.

śmietana, 15 dag

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Korzeniowe zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka i obrane ogórki umyć, zetrzeć na grubej tarce. Pory pokrajać na drobne paski. Groszek, pomidory opłukać, pokrajać w kostkę. Połą­czyć z olejem, wymieszać, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem cytrynowym, ułożyć na szklanej salaterce, przybrać ozdobnie krajanymi paskami marchwi i porów.