Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Zapiekanka wiejskaTakiej zapiekanki grzech nie spróbować |
ziemniak, 1 kg
kiełbasa, 30 dag
makaron , 25 dag
ser żółty, 30 dag
cebula, 5 dag
jajka, 2 szt.
śmietana, 125 ml
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
estragon, 1 szczypta
papryka ostra, 1 szczypta
bułka tarta , 100 g
Ziemniaki obrać, pokrajać w plasterki, włożyć do posolonego wrzątku, obgotować przez 5 min. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie Po ugotowaniu i ostudzeniu wsypać połowę startego sera, dobrze wymieszać. Pokrajaną w krążki cebulę lekko zrumienić. W ogniotrwałym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, ułożyć równą warstwę ziemniaków, lekko posypując przyprawami i posiekaną cebulą. Dać na to kiełbasę w plasterkach, a potem makaron z serem. Zalać śmietaną, zmieszaną z surowymi jajami i przyprawami, posypać resztą startego sery. Wstawić do nagrzanego piekarnika.