Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Zapiekanka wiejska

Takiej zapiekanki grzech nie spróbować

Składniki:

ziemniak, 1 kg

kiełbasa, 30 dag

makaron , 25 dag

ser żółty, 30 dag

cebula, 5 dag

jajka, 2 szt.

śmietana, 125 ml

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

estragon, 1 szczypta

papryka ostra, 1 szczypta

bułka tarta , 100 g

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokrajać w plasterki, włożyć do posolonego wrzątku, obgotować przez 5 min. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie Po ugotowaniu i ostudzeniu wsypać połowę startego sera, dobrze wymieszać. Pokrajaną w krążki cebulę lekko zrumienić. W ogniotrwałym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, ułożyć równą warstwę ziemniaków, lekko posypując przyprawami i posiekaną cebulą. Dać na to kiełbasę w plasterkach, a potem makaron z serem. Zalać śmietaną, zmieszaną z surowymi jajami i przyprawami, posypać resztą startego sery. Wstawić do nagrzanego piekarnika.