Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Zapiekanka suwalskaPyszna zapiekaneczka |
Sposób przygotowania: pieczone
papryka czerwona, 1 szt.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
kiełbasa, 40 dag
śmietana, 10 dag
smalec, 4 dag
tarty ser, 10 dag
słonina, 10 dag
ziemniak, 1 kg
W rondlu ze szczelną pokrywką stopić smalec, ułożyć następnie cienką warstwę ziemniaków obranych i pokrajanych w cieniutkie plasterki, posypać solą i pieprzem; powtórzyć jeszcze raz lub dwa układanie składników. Po wyczerpaniu połowy składników dodać obrane ze skórki kiełbaski, następnie układać ponownie warstwę ziemniaków. Ostatnią warstwę zalać śmietaną. Szczelnie przykryć pokrywą i piec na niezbyt silnym ogniu około godziny