Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Zapiekanka suwalska

Pyszna zapiekaneczka

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

papryka czerwona, 1 szt.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

kiełbasa, 40 dag

śmietana, 10 dag

smalec, 4 dag

tarty ser, 10 dag

słonina, 10 dag

ziemniak, 1 kg

Sposób przygotowania:

W rondlu ze szczelną pokrywką stopić smalec, ułożyć następnie cienką warstwę ziemniaków obranych i pokrajanych w cieniutkie plasterki, posypać solą i pieprzem; powtórzyć jeszcze raz lub dwa układanie składników. Po wyczerpaniu połowy składników dodać obrane ze skórki kiełbaski, następnie układać ponownie warstwę ziemniaków. Ostatnią warstwę zalać śmietaną. Szczelnie przykryć pokrywą i piec na niezbyt silnym ogniu około godziny