Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Surówka z papryki słodkiej i selera

Przyozdobić zieleniną

Składniki:

papryka czerwona, 20 dag

jabłko, 20 dag

seler, 10 dag

oliwa, 4 łyżk.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

cytryna, 1 szt.

posiekany koper, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Strąki papryki i jabłka opłukać. Paprykę wydrążyć u nasady, wybrać nasiona, pokrajać w cienkie paski. Selery wyszorowane pod bieżącą wo­dą zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zakwasić kwaskiem cytryno­wym. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem. Sałatkę wyłożyć na sala­terkę, z wierzchu posypać siekaną zieloną pietruszką.