Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Surówka z papryki słodkiej i seleraPrzyozdobić zieleniną |
papryka czerwona, 20 dag
jabłko, 20 dag
seler, 10 dag
oliwa, 4 łyżk.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
cytryna, 1 szt.
posiekany koper, 1 łyżecz.
Strąki papryki i jabłka opłukać. Paprykę wydrążyć u nasady, wybrać nasiona, pokrajać w cienkie paski. Selery wyszorowane pod bieżącą wodą zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zakwasić kwaskiem cytrynowym. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić do smaku solą, cukrem. Sałatkę wyłożyć na salaterkę, z wierzchu posypać siekaną zieloną pietruszką.