Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Ziemniaki zapiekane z grzybamiZiemniaki zapiekane z grzybami kwaszonymi można podawać jako samodzielne danie na obiad lub kolację. |
Sposób przygotowania: pieczone
koperek, 1 łyżk.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 15 dag
ziemniak, 1 kg
tłuszcz, 5 dag
cebula, 10 dag
maślak, 2 szkl.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plasterki i podgotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, umyć, drobno pokrajać i usmażyć na części tłuszczu na jasnozłoty kolor. Grzyby umyć, pokrajać w paski, dodać do cebuli, wlać śmietanę i jeszcze poddusić, w końcu dodać soli i pieprzu do smaku. Rondel wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami ziemniaki i grzyby, a na wierzch położyć resztę tłuszczu. Zapiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.