Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Ziemniaki zapiekane z grzybami

Ziemniaki zapiekane z grzybami kwaszonymi można podawać jako samodzielne danie na obiad lub kolację.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

koperek, 1 łyżk.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

śmietana, 15 dag

ziemniak, 1 kg

tłuszcz, 5 dag

cebula, 10 dag

maślak, 2 szkl.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plasterki i podgotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, umyć, drobno pokrajać i usmażyć na części tłuszczu na jasnozłoty kolor. Grzyby umyć, pokrajać w paski, dodać do cebuli, wlać śmietanę i jeszcze poddusić, w końcu dodać soli i pieprzu do smaku. Ron­del wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami ziemnia­ki i grzyby, a na wierzch położyć resztę tłuszczu. Zapiec w go­rącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.