Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Grzyby solone, duszone

Podawać z ziemniakami, kaszą, ma­karonem albo pieczywem.

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 1 dag

tłuszcz, 2 dag

cebula, 10 dag

podgrzybek zajączek, 60 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie wypłukać, kilkakrotnie zmieniając wodę, a gdy już nie będą zbyt słone, pokrajać w paski. Cebulę obrać, umyć, drobno pokrajać. Oczyszczone grzyby pokrajać w paski. Grzyby z cebulą udusić we własnym sosie pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać tłuszcz, sól i pieprz do smaku, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Grzyby duszone podprawia się śmietaną wymieszaną z mąką lub samą śmietaną. Przed podaniem można grzyby posypać drobno posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem.