Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Grzyby solone, duszonePodawać z ziemniakami, kaszą, makaronem albo pieczywem. |
natka pietruszki, 1 łyżk.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 1 dag
tłuszcz, 2 dag
cebula, 10 dag
podgrzybek zajączek, 60 dag
Grzyby dokładnie wypłukać, kilkakrotnie zmieniając wodę, a gdy już nie będą zbyt słone, pokrajać w paski. Cebulę obrać, umyć, drobno pokrajać. Oczyszczone grzyby pokrajać w paski. Grzyby z cebulą udusić we własnym sosie pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać tłuszcz, sól i pieprz do smaku, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Grzyby duszone podprawia się śmietaną wymieszaną z mąką lub samą śmietaną. Przed podaniem można grzyby posypać drobno posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem.