Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Budyn z grzybów suszonychBudyń można podawać jako samodzielne danie z różnymi sosami i surówką z warzyw, na obiad lub kolację. |
Sposób przygotowania: na parze
suszony grzyb, 5 dag
tłuszcz, 5 dag
cebula, 10 dag
śmietana, 15 dag
bułka tarta , 8 dag
jajka, 4 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Grzyby umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, pokrajać lub zemleć w maszynce Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać. Oczyszczone grzyby małe w całości, duże pokrajane na części udusić na tłuszczu razem z cebulą. Formę budyniową lub rondelek wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Żółtka utrzeć białka ubić na pianę. Grzyby wymieszać z żółtkami, tartą bułką oraz śmietaną i pianą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mase włożyć do formy budyniowej i zamknąć. Formę wstawić do naczynią z wodą i gotować ok. 45 min.