Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Budyn z grzybów suszonych

Budyń można podawać jako samodzielne danie z różnymi sosami i surówką z warzyw, na obiad lub kolację.

Sposób przygotowania: na parze

Składniki:

suszony grzyb, 5 dag

tłuszcz, 5 dag

cebula, 10 dag

śmietana, 15 dag

bułka tarta , 8 dag

jajka, 4 szt.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, po­krajać lub zemleć w maszynce Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać. Oczyszczone grzyby małe w całości, duże pokrajane na części udusić na tłuszczu razem z cebulą. Formę budyniową lub rondelek wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Żółtka utrzeć białka ubić na pianę. Grzyby wymieszać z żółtkami, tartą bułką oraz śmietaną i pianą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mase włożyć do formy budyniowej i zamknąć. Formę wstawić do naczynią z wodą i gotować ok. 45 min.