Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Budyń z grzybów świeżychFormę wstawić do naczynią z wodą i gotować ok. 45 min. |
Sposób przygotowania: na parze
świeży grzyb, 50 dag
tłuszcz, 3 dag
bułka tarta , 3 dag
jajka, 4 szt.
cebula, 10 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Grzyby oczyścić i opłukać. Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać. Oczyszczone grzyby małe w całości, duże pokrajane na części udusić na tłuszczu razem z cebulą. Formę budyniową lub rondelek wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Żółtka utrzeć białka ubić na pianę. Grzyby wymieszać z żółtkami, tartą bułką oraz śmietaną i pianą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mase włożyć do formy budyniowej i zamknąć. Budyń można podawać jako samodzielne danie z różnymi sosami i surówką z warzyw, na obiad lub kolację.