Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Grzyby świeże, duszone

Grzyby duszone można przygotowywać z grzybów solonych, po uprzednim opłukaniu ich i ewentualnym wymoczeniu.

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 1 dag

śmietana, 15 dag

tłuszcz, 2 dag

cebula, 10 dag

świeży grzyb, 80 dag

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i umyć. Cebulę obrać, umyć, drobno pokrajać. Oczyszczone grzyby pokrajać w paski. Grzyby z cebulą udusić we własnym sosie pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać tłuszcz, sól i pieprz do smaku, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Grzyby duszone podprawia się śmietaną wymieszaną z mąką lub -samą śmietaną. Przed podaniem można grzyby posypać drobno posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Podawać z ziemniakami, kaszą, ma­karonem albo pieczywem.