Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Grzyby świeże, duszoneGrzyby duszone można przygotowywać z grzybów solonych, po uprzednim opłukaniu ich i ewentualnym wymoczeniu. |
natka pietruszki, 1 łyżk.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 1 dag
śmietana, 15 dag
tłuszcz, 2 dag
cebula, 10 dag
świeży grzyb, 80 dag
Grzyby oczyścić i umyć. Cebulę obrać, umyć, drobno pokrajać. Oczyszczone grzyby pokrajać w paski. Grzyby z cebulą udusić we własnym sosie pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać tłuszcz, sól i pieprz do smaku, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Grzyby duszone podprawia się śmietaną wymieszaną z mąką lub -samą śmietaną. Przed podaniem można grzyby posypać drobno posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem albo pieczywem.