Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Zapiekanka z ziemniaków i gotowanej baraniny

Podawać z ostrą surówką.

Składniki:

kwaśna śmietana, 3 dag

bułka tarta , 3 dag

tłuszcz, 2 dag

mleko 2,0 % , 0.25 l

ziemniak, 1 kg

jajka, 2 szt.

czerstwa bułka, 0.5 szt.

tymianek, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

chrzan, 1 łyżk.

ząbek czosnku, 2 szt.

baranina , 30 dag

Sposób przygotowania:

Ugotowaną baraninę zemleć w maszynce z namoczoną w wodzie i później odciśniętą bułką i surową cebulą. Do masy dodać sól, pieprz, roztarty ząbek czosnku, łyżkę chrzanu, jajo i wyrobić. Ugotować ziemniaki. Utrzeć pałką z dodatkiem mleka, surowego jaja i przypraw do smaku. Włożyć do formy połowę masy ziemniaczanej, przykryć masą mięsną. Położyć na mięsie pozostałe ziemniaki, wygładzić powierzchnię, posmarować śmietaną i wstawić do zapieczenia.