Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Zapiekanka z ziemniaków i gotowanej baraninyPodawać z ostrą surówką. |
kwaśna śmietana, 3 dag
bułka tarta , 3 dag
tłuszcz, 2 dag
mleko 2,0 % , 0.25 l
ziemniak, 1 kg
jajka, 2 szt.
czerstwa bułka, 0.5 szt.
tymianek, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
chrzan, 1 łyżk.
ząbek czosnku, 2 szt.
baranina , 30 dag
Ugotowaną baraninę zemleć w maszynce z namoczoną w wodzie i później odciśniętą bułką i surową cebulą. Do masy dodać sól, pieprz, roztarty ząbek czosnku, łyżkę chrzanu, jajo i wyrobić. Ugotować ziemniaki. Utrzeć pałką z dodatkiem mleka, surowego jaja i przypraw do smaku. Włożyć do formy połowę masy ziemniaczanej, przykryć masą mięsną. Położyć na mięsie pozostałe ziemniaki, wygładzić powierzchnię, posmarować śmietaną i wstawić do zapieczenia.