Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875)

Kiszka biała 2

moim zdaniem większa ilość mleka w kiszce znacznie zmienia smak

Składniki:

jelito cienkie, 2 szt.

cynamon, 5 g

sól spożywcza, 5 g

migdał, 125 g

rodzynki, 1 szkl.

cukier, 5 g

smalec, 1 kg

mleko 2,0 % , 2500 ml

jajka, 10 szt.

kasza gryczana , 1 kg

Sposób przygotowania:

Do kaszy wbić 2 jaja, przetrzeć przez sito i wysuszyć. 2 1 mleka wlać do garnka, dodać smalec, zagotować, dodać kaszę, przy­kryć i gotować na małym ogniu, często mieszając. Masę ostudzić, wbić 8 jaj, wlać resztę gorącego mleka, dodać cynamon, rodzynki, cukier, migdały, wymieszać i napełnić masą jelita. Końce kiszek przewiązać, zalać zimną, osoloną wodą i gotować bez przykrycia, ciągle obracając. Po ugotowaniu wyjąć z wody i wynieść w zimne miejsce.