Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875) Kiszka biała 2moim zdaniem większa ilość mleka w kiszce znacznie zmienia smak |
jelito cienkie, 2 szt.
cynamon, 5 g
sól spożywcza, 5 g
migdał, 125 g
rodzynki, 1 szkl.
cukier, 5 g
smalec, 1 kg
mleko 2,0 % , 2500 ml
jajka, 10 szt.
kasza gryczana , 1 kg
Do kaszy wbić 2 jaja, przetrzeć przez sito i wysuszyć. 2 1 mleka wlać do garnka, dodać smalec, zagotować, dodać kaszę, przykryć i gotować na małym ogniu, często mieszając. Masę ostudzić, wbić 8 jaj, wlać resztę gorącego mleka, dodać cynamon, rodzynki, cukier, migdały, wymieszać i napełnić masą jelita. Końce kiszek przewiązać, zalać zimną, osoloną wodą i gotować bez przykrycia, ciągle obracając. Po ugotowaniu wyjąć z wody i wynieść w zimne miejsce.