Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Pomidor nadziewany ryżem z grzyba

Przed podaniem potrawę zalać śmietaną z dodatkiem soli i mąki i na chwilę wstawić do piekarnika.

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

śmietana, 20 dag

jajka, 1 szt.

cebula, 10 dag

seler, 5 dag

marchew, 10 dag

suszony grzyb, 3 dag

ryż , 10 dag

pomidor, 1 kg

Sposób przygotowania:

Przygotować nadzienie: grzyby starannie umyć, namoczyć, ugotować, odcedzić, pokrajać w paseczki. Ryż ugotować na półsypko z częścią tłuszczu w wywarze z grzybów. Marchew i seler rozdrobnić w paski, cebulę w kostkę, podrumienić na tłuszcz udusić. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajo, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem, ułożyć w ogniotrwa­łym naczyniu, podlać kilkoma łyżkami wody lub rosołu i upiec.