![]() |
Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Pomidor nadziewany ryżem z grzybaPrzed podaniem potrawę zalać śmietaną z dodatkiem soli i mąki i na chwilę wstawić do piekarnika. |
mielony pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 3 dag
śmietana, 20 dag
jajka, 1 szt.
cebula, 10 dag
seler, 5 dag
marchew, 10 dag
suszony grzyb, 3 dag
ryż , 10 dag
pomidor, 1 kg
Przygotować nadzienie: grzyby starannie umyć, namoczyć, ugotować, odcedzić, pokrajać w paseczki. Ryż ugotować na półsypko z częścią tłuszczu w wywarze z grzybów. Marchew i seler rozdrobnić w paski, cebulę w kostkę, podrumienić na tłuszcz udusić. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajo, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Wydrążone pomidory napełnić nadzieniem, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, podlać kilkoma łyżkami wody lub rosołu i upiec.