Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Prażynka z podrobamiBędzie potrzebna tarka |
Sposób przygotowania: pieczone
ziemniak, 70 dag
tłuszcz, 1 łyżecz.
podroby drobiowe, 30 dag
sól, 1 szczypta
wątróbka wieprzowa , 10 dag
cebula, 5 dag
pieczarka, 5 dag
Obrać 6 dużych kartofli. Utrzeć na tarce, odcisnąć przez woreczek trochę wody. Przygotować żaroodporne naczynie. Podłożyć tłuszcz, wyłożyć lekko wyciśnięte kartofle, wrzucić podroby z kurczaka: szyjkę, nóżki, trochę wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Poddusić cebulę z pieczarkami, wrzucić do garnka, szczelnie przykryć. Piec w nagrzanym dobrze piekarniku ponad godzinę.