Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Pomidor (bakłażan, kabaczki) zapiekany

Idealna potrawa na przyjęcie

Składniki:

pomidor, 1 kg

świeży grzyb, 50 dag

jajka, 2 szt.

cebula, 5 dag

tłuszcz, 5 dag

natka pietruszki, 3 łyżk.

śmietana, 15 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

bułka tarta , 5 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować nadzienie: pokrajane w plasterki grzyby, cebulę i wydrążone środki z pomidorów udusić, dodając sól, pieprz i tłuszcz. Ostudzić, połączyć z jajami, tartą bułką i siekaną nać pietruszki, wymieszać. Nadzieniem napełnić wydrążone pomidory, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, podlać kilkoma łyżkami wody lub rosołu i upiec. Przed podaniem potrawę zalać gęstą, osoloną śmietaną i na chwilę wstawić do piekarnika, po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną zieleniną.