Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Pomidor (bakłażan, kabaczki) zapiekanyIdealna potrawa na przyjęcie |
pomidor, 1 kg
świeży grzyb, 50 dag
jajka, 2 szt.
cebula, 5 dag
tłuszcz, 5 dag
natka pietruszki, 3 łyżk.
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 5 dag
Przygotować nadzienie: pokrajane w plasterki grzyby, cebulę i wydrążone środki z pomidorów udusić, dodając sól, pieprz i tłuszcz. Ostudzić, połączyć z jajami, tartą bułką i siekaną nać pietruszki, wymieszać. Nadzieniem napełnić wydrążone pomidory, ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, podlać kilkoma łyżkami wody lub rosołu i upiec. Przed podaniem potrawę zalać gęstą, osoloną śmietaną i na chwilę wstawić do piekarnika, po wyjęciu z piekarnika posypać posiekaną zieleniną.