Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Papryka nadziewana warzywami

Paprykę można zalać pod koniec duszenia sosem pomidorowy.

Sposób przygotowania: duszone

Składniki:

kwasek cytrynowy, 0.5 łyżecz.

mielona papryka, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

olej, 10 dag

pomidor, 25 dag

cebula, 20 dag

pietruszka, 10 dag

seler, 10 dag

marchew, 20 dag

papryka, 75 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować nadzienie: Warzywa pokrajane w paseczki i cebu­lę pokrajaną w kostkę przysmażyć na oleju, dodać obciągnięte ze skórki i pokrajane w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki krótko poddusić, przyprawić smaku solą, cukrem, sproszkowaną papryką i kwaskiem cytronowym. Owoce papryki upiec, obciągnąć ze skórki, przekrajać wzdłuż na pół, wyjąć pestki i gąbczasty miąższ. Nadzieniem napełnić paprykę, ułożyć w płaskim naczyniu, podlać olejem i kilkoma łyżkami wody lub rosołu, udusić pod przykryciem do miękkości. Podawać na gorąco lub na zimno, posypane posiekaną nacią pietruszki. Nadzienie z warzyw można łączyć z ryżem. Do zmniejszonej porcji warzyw dodaje się 10 dkg ryżu ugotowanego na sypko.