![]() |
Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Papryka nadziewana warzywamiPaprykę można zalać pod koniec duszenia sosem pomidorowy. |
Sposób przygotowania: duszone
kwasek cytrynowy, 0.5 łyżecz.
mielona papryka, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
olej, 10 dag
pomidor, 25 dag
cebula, 20 dag
pietruszka, 10 dag
seler, 10 dag
marchew, 20 dag
papryka, 75 dag
Przygotować nadzienie: Warzywa pokrajane w paseczki i cebulę pokrajaną w kostkę przysmażyć na oleju, dodać obciągnięte ze skórki i pokrajane w kostkę pomidory lub koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki krótko poddusić, przyprawić smaku solą, cukrem, sproszkowaną papryką i kwaskiem cytronowym. Owoce papryki upiec, obciągnąć ze skórki, przekrajać wzdłuż na pół, wyjąć pestki i gąbczasty miąższ. Nadzieniem napełnić paprykę, ułożyć w płaskim naczyniu, podlać olejem i kilkoma łyżkami wody lub rosołu, udusić pod przykryciem do miękkości. Podawać na gorąco lub na zimno, posypane posiekaną nacią pietruszki. Nadzienie z warzyw można łączyć z ryżem. Do zmniejszonej porcji warzyw dodaje się 10 dkg ryżu ugotowanego na sypko.