![]() |
Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Kotlety z kapusty białej ( włoskiej, kalafiora, szpinaku)Przybrać nacią pietruszki i podawać z sosem, np. pomidorowym lub z grzybów suszonych. |
kapusta głowiasta biała , 1.25 kg
czerstwa bułka, 8 dag
mleko, 0.5 szkl.
cebula, 5 dag
jajka, 2 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
bułka tarta , 40 dag
tłuszcz, 15 dag
natka pietruszki, 1 łyżk.
Kapustę ugotować, odcedzić, ostudzić, dokładnie odcisnąć w ściereczce. Namoczoną w mleku bułkę również odcisnąć. Cebulę pokrajaną w kostkę zrumienić na części tłuszczu. Wszystkie składniki zemleć w maszynie dodać jaja, 2 łyżki tartej bułki oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe lub owalne małe kotleciki (2 na porcję), obtaczać w tartej bułce lub panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.