Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Bakłażany smażone

Podawać z ryżem lub ziemniakami i sosami, np. pomidorowym.

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 5 dag

mąka , 3 dag

bakłażan, 75 dag

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, cienko obrać, pokrajać w skośne dość grube krążki, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumie­niąc na złoty kolor po obu stronach. Dodać sól i pieprz, zaraz podawać posypane posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Plastry bakłażanów można również smażyć po uprzednim panierowaniu. Należy je wtedy oprószyć solą i pieprzem, obtaczać w rozbitym jaju i tartej bułce; smażyć na tłuszczu.