Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Bakłażany smażonePodawać z ryżem lub ziemniakami i sosami, np. pomidorowym. |
natka pietruszki, 1 łyżk.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 5 dag
mąka , 3 dag
bakłażan, 75 dag
Bakłażany umyć, cienko obrać, pokrajać w skośne dość grube krążki, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc na złoty kolor po obu stronach. Dodać sól i pieprz, zaraz podawać posypane posiekaną nacią pietruszki lub koperkiem. Plastry bakłażanów można również smażyć po uprzednim panierowaniu. Należy je wtedy oprószyć solą i pieprzem, obtaczać w rozbitym jaju i tartej bułce; smażyć na tłuszczu.