Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Jarmuż zasmażany

Do jarmużu można dodawać starte surowe jabłka, rozdrobnioną w paski i podduszoną marchew, pomidory lub paprykę.

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

jarmuż, 1 dag

tłuszcz, 5 dag

mąka , 4 dag

mleko, 1 szkl.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Jarmuż wrzucić do wrzącej osolonej wódy, gotować na silnym ogniu bez przykrycia 2-3 min., aż szpinak da się rozetrzeć w palcach, odsączyć, zemleć lub posiekać.Z tłuszczu i mąki przyrządzić w garnku białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, zagotować mieszając, połączyć z jarmużem przyprawić solą i cukrem lub czosnkiem roztartym z solą.