Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Kapusta kwaszona zasmażana

Bardzo kwaśnej kapusty nie należy płukać, najwyżej odcisnąć trochę przed gotowaniem. Odciśnięty kwas zużyć do innych potraw.

Sposób przygotowania: gotowane

Składniki:

kapusta kwaszona, 80 dag

tłuszcz, 6 dag

cebula, 5 dag

mąka , 3 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

kminek, 0.5 łyżecz.

liście laurowe, 2 szt.

ziele angielskie, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Kapustę zalać małą ilością wrzącej wody, dodać część tłuszczu, pokrajaną cebulę i przyprawy. Po ugotowaniu połączyć z zasmażką z tłuszczu (słoniny), cebuli i mąki, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podczas gotowania można dodać do kapusty suszone grzyby uprzednio dokładnie wymyte. Po ugotowaniu grzyby wyjąć, krajać w paski i włożyć do kapusty.