Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Kapusta kwaszona zasmażanaBardzo kwaśnej kapusty nie należy płukać, najwyżej odcisnąć trochę przed gotowaniem. Odciśnięty kwas zużyć do innych potraw. |
Sposób przygotowania: gotowane
kapusta kwaszona, 80 dag
tłuszcz, 6 dag
cebula, 5 dag
mąka , 3 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
kminek, 0.5 łyżecz.
liście laurowe, 2 szt.
ziele angielskie, 3 szt.
Kapustę zalać małą ilością wrzącej wody, dodać część tłuszczu, pokrajaną cebulę i przyprawy. Po ugotowaniu połączyć z zasmażką z tłuszczu (słoniny), cebuli i mąki, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podczas gotowania można dodać do kapusty suszone grzyby uprzednio dokładnie wymyte. Po ugotowaniu grzyby wyjąć, krajać w paski i włożyć do kapusty.