![]() |
Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Marchew ( ogórki, kabaczki) zasmażanaPOdczas gotowania można dodać innych warzyw np. groszek. |
Sposób przygotowania: gotowane
marchew, 75 dag
cukier, 5 dag
mąka , 2 dag
sól, 1 szczypta
Rozdrobnioną marchew zalać niewielką ilością wrzącej wody, d dać cukier, część tłuszczu, ugotować szybko na silnym ogni Z tłuszczu i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić w; warem z marchwi, wymieszać, zagotować, przyprawić do smal solą, posypać posiekaną zieleniną.Podczas gotowania można dodać do marchwi zielony groszek, fasolkę szparagową, oczyszczoną z włókien i pokrajaną w ukośne kawałki, albo pory pokrajane w kostkę lub paski. Białą zasmażkę rozprowadzić mlekiem.