Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Mięso z makaronem a la pierożkiPodawać z sałatą, surówką z cykorii, mizerią, sałatką z pomidorów, ogórkiem kwaszonym lub konserwowym. |
mielony pieprz, 1 szczypta
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
liście laurowe, 1 szt.
sól, 1 szczypta
smalec, 5 dag
cebula, 5 dag
makaron , 10 dag
włoszczyzna, 20 dag
podroby, 40 dag
mięso, 50 dag
Mięso lub podroby ugotować z włoszczyzną i przyprawami. Po przestudzeniu wyjąć z wywaru i zemleć w maszynce (wywar użyć do przygotowania innej potrawy). Cebulę pokrajać w kostkę, usmażyć na smalcu, dodać zmielone mięso, przyprawić pieprzem, wymieszać i zasmażyć. Makaron dwu-jajeczny ugotować i wymieszać z mięsem.