Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Mięso z makaronem a la pierożki

Podawać z sałatą, surówką z cykorii, mizerią, sałatką z pomido­rów, ogórkiem kwaszonym lub konserwowym.

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

liście laurowe, 1 szt.

sól, 1 szczypta

smalec, 5 dag

cebula, 5 dag

makaron , 10 dag

włoszczyzna, 20 dag

podroby, 40 dag

mięso, 50 dag

Sposób przygotowania:

Mięso lub podroby ugotować z włoszczyzną i przyprawami. Po przestudzeniu wyjąć z wywaru i zemleć w maszynce (wywar użyć do przygotowania innej potrawy). Cebulę pokrajać w ko­stkę, usmażyć na smalcu, dodać zmielone mięso, przyprawić pie­przem, wymieszać i zasmażyć. Makaron dwu-jajeczny ugotować i wymieszać z mięsem.