Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Kabaczki (ogórk, dynia) w sosie ogórkowymSos ogórkowy można zastąpić sosem pomidorowym |
kabaczek, 1 kg
cebula, 5 dag
tłuszcz, 3 dag
ogórek kwaszony, 10 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
mąka , 2 dag
Cebulę drobno pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, dodać do pc krajanych w grubą kostkę kabaczków, podlać sokiem ogórkowym dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, podprawić kabaczki, zagotować, dodać sól i cukier do smaku, wymieszać z pokrajanym kwaszonym ogórkiem i z posiekanym koperkiem. Kabaczki pokrajane w krążki można również dusić z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub z uduszonymi i przetartymi pomidorami.