Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Kabaczki (ogórk, dynia) w sosie ogórkowym

Sos ogórkowy można zastąpić sosem pomidorowym

Składniki:

kabaczek, 1 kg

cebula, 5 dag

tłuszcz, 3 dag

ogórek kwaszony, 10 dag

śmietana, 15 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

mąka , 2 dag

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokrajać, przysmażyć na tłuszczu, dodać do pc krajanych w grubą kostkę kabaczków, podlać sokiem ogórkowym dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, podprawić kabaczki, zagotować, dodać sól i cukier do smaku, wymieszać z pokrajanym kwaszonym ogórkiem i z posiekanym koperkiem. Kabaczki pokrajane w krążki można również dusić z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub z uduszonymi i przetartymi po­midorami.