Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Papryka nadziewana mięsem

Gotową potrawę posypać posiekaną zieleniną.

Składniki:

mielona papryka, 1 szt.

mąka , 0.5 łyżk.

śmietana, 2 łyżk.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

mielone mięso, 25 dag

smalec, 2 dag

cebula, 5 dag

mleko, 0.5 szkl.

czerstwa bułka, 5 dag

kabaczek, 1 kg

Sposób przygotowania:

Paprykę opłukać, ściąć górę i wydrążyć. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę pokrajać drobno i usmażyć na tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Mięso, bułkę, cebulę połączyć, dodać jajo, przyprawić solą, pie­przem i papryką mieloną. Wszystkie produkty wymieszać i wyrobić masę. Masę nałożyć do papryki, ułożyć je nadzieniem do góry w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia, wlać pół szklanki wody, upiec w piekarniku. Na końcu posypać żółtym serem . Pomidory nadziewane mięsem przygotowuje się w taki sam spo­sób jak paprykę. Z pomidorów ścina się wierzchy, wyjmuje środki i ziarna, napełnia nadzieniem i przykrywa ściętymi wierz­chami.