Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Papryka nadziewana mięsemGotową potrawę posypać posiekaną zieleniną. |
mielona papryka, 1 szt.
mąka , 0.5 łyżk.
śmietana, 2 łyżk.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
mielone mięso, 25 dag
smalec, 2 dag
cebula, 5 dag
mleko, 0.5 szkl.
czerstwa bułka, 5 dag
kabaczek, 1 kg
Paprykę opłukać, ściąć górę i wydrążyć. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę pokrajać drobno i usmażyć na tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Mięso, bułkę, cebulę połączyć, dodać jajo, przyprawić solą, pieprzem i papryką mieloną. Wszystkie produkty wymieszać i wyrobić masę. Masę nałożyć do papryki, ułożyć je nadzieniem do góry w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia, wlać pół szklanki wody, upiec w piekarniku. Na końcu posypać żółtym serem . Pomidory nadziewane mięsem przygotowuje się w taki sam sposób jak paprykę. Z pomidorów ścina się wierzchy, wyjmuje środki i ziarna, napełnia nadzieniem i przykrywa ściętymi wierzchami.