Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

Bardzo smaczne

Składniki:

jogurt, 1 szt.

żółtka, 2 szt.

papryka, 10 szt.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

ryż , 5 dag

koncentrat pomidorowy, 5 dag

mielona papryka, 1 szczypta

cebula, 10 dag

olej, 5 dag

mielone mięso, 25 dag

Sposób przygotowania:

Cebulę bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać paprykę w proszku i surowy ryż. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować 10—15 min. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła. Do ostudzonej masy dodać mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką. Strąki papryki oczyścić z szypułek i usunąć gniazda nasienne. Łyżeczką nałożyć luźno masę do strąków. Strąki ułożyć w płaskim rondlu (l—2 warstwy), wlać szklankę wody i udusić do miękkości, stopniowo uzupełniając odparowaną wodę. Odlać płyn powstały w czasie duszenia papryki. Jogurt rozmieszać z żółtkiem, rozrzedzić ciepłym płynem, wymieszać, polać paprykę i rozgrzać (nie gotować)