Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Papryka nadziewana mięsem i ryżemBardzo smaczne |
jogurt, 1 szt.
żółtka, 2 szt.
papryka, 10 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ryż , 5 dag
koncentrat pomidorowy, 5 dag
mielona papryka, 1 szczypta
cebula, 10 dag
olej, 5 dag
mielone mięso, 25 dag
Cebulę bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać paprykę w proszku i surowy ryż. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować 10—15 min. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła. Do ostudzonej masy dodać mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką. Strąki papryki oczyścić z szypułek i usunąć gniazda nasienne. Łyżeczką nałożyć luźno masę do strąków. Strąki ułożyć w płaskim rondlu (l—2 warstwy), wlać szklankę wody i udusić do miękkości, stopniowo uzupełniając odparowaną wodę. Odlać płyn powstały w czasie duszenia papryki. Jogurt rozmieszać z żółtkiem, rozrzedzić ciepłym płynem, wymieszać, polać paprykę i rozgrzać (nie gotować)