Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Parówki z fasoląZamiast parówek może być kiełbasa parówkowa lub serdelowa |
parówki, 30 dag
fasola, 30 dag
boczek , 10 dag
cebula, 5 dag
smalec, 3 dag
sól, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
koncentrat pomidorowy, 5 dag
natka pietruszki, 1 szt.
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia. Ugotować ją w osolonej wodzie razem z pokrajanym w niewielką kostkę boczkiem. Cebulę pokrajać drobno i usmażyć na smalcu, dodać paprykę i zasmażyć, mieszając, razem z cebulą, dodać koncentrat i zasmażyć, również mieszając. Zasmażoną masę rozrzedzić zimną wodą, dodać do fasoli, wymieszać i zagotować. Parówki (kiełbasę) obrać ze skóry, pokrajać w plasterki, dodać do fasoli i wymieszać. Potrawę na talerzach posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kwaszonej kapusty.