![]() |
Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Serca wieprzowe (cielęce, wołowe) z ziemniakami i szpinakiemPotrawę podawać z pieczywem. |
szpinak , 50 dag
ziemniak, 50 dag
ząbek czosnku, 3 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
liście laurowe, 1 szt.
sól, 1 szczypta
serca wieprzowe, 50 dag
Serca opłukać, pokrajać w grubą kostkę, usunąć żyły i błony, włożyć do rondla, zalać dużą ilością zimnej wody, dodać sól i gotować do miękkości. Do prawie miękkich serc dodać liście laurowe, angielskie ziele, obrane z łuski całe ząbki czosnku oraz pokrajane w kostkę ziemniaki. Szpinak oczyścić z części niejadalnych, dokładnie opłukać, odcisnąć wodę, pokrajać. Po ugotowaniu serc i ziemniaków włożyć do rondla szpinak, wymieszać i gotować razem ok. 3 min.