Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Serca wieprzowe (cielęce, wołowe) z ziemniakami i szpinakiem

Potrawę podawać z pieczywem.

Składniki:

szpinak , 50 dag

ziemniak, 50 dag

ząbek czosnku, 3 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

liście laurowe, 1 szt.

sól, 1 szczypta

serca wieprzowe, 50 dag

Sposób przygotowania:

Serca opłukać, pokrajać w grubą kostkę, usunąć żyły i błony, włożyć do rondla, zalać dużą ilością zimnej wody, dodać sól i go­tować do miękkości. Do prawie miękkich serc dodać liście laurowe, angielskie ziele, obrane z łuski całe ząbki czosnku oraz po­krajane w kostkę ziemniaki. Szpinak oczyścić z części niejadal­nych, dokładnie opłukać, odcisnąć wodę, pokrajać. Po ugotowaniu serc i ziemniaków włożyć do rondla szpinak, wymieszać i goto­wać razem ok. 3 min.