Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Golonka z fasolą (grochem)Podawać z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kwaszonej kapusty. |
natka pietruszki, 1 szt.
koncentrat pomidorowy, 5 dag
liście laurowe, 1 szt.
ząbek czosnku, 3 szt.
sól, 1 szczypta
fasola, 1 szkl.
golonka, 1 szt.
marchew, 1 szt.
Fasolę lub groch namoczyć w wodzie poprzedniego dnia. Golonkę dokładnie oczyścić i opłukać, włożyć do rondla, zalać dużą ilością zimnej wody, dodać fasolę lub groch oraz marchew, osolić i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować wolno na bardzo słabym ogniu. W połowie gotowania dodać obrane z łuski całe ząbki czosnku i liść laurowy. Gdy mięso odchodzi od kości, a groch lub fasola są miękkie, golonkę wyjjąć, usunąć kość, a mięso pokrajać na porcje. Koncentrat rozrzedzić zimną wodą, wlać do rondla i zagotować, włożyć porcje mięsa i rozgrzać. Do potrawy nałożonej na talerze dodać posiekaną nać pietruszki.