Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Kalarepa z pulpetami

Podawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką z pomidorów

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

śmietana, 6 dag

mąka , 1 dag

mielona papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

jajka, 1 szt.

mielone mięso, 25 dag

ryż , 3 dag

tłuszcz, 2 dag

kalarepa, 7 szt.

Sposób przygotowania:

Kalarepę opłukać, obrać i pokrajać w kostkę. Włożyć do rondla, wlać wrzącą wodę, dodać tłuszcz, osolić i gotować na silnym ogniu. Ryż opłukać w zimnej wodzie, odcedzić, włożyć do od­dzielnego rondla, zalać zimną wodą, osolić i ugotować na pół-miękko. Mięso połączyć z ryżem i jajem, dodać przyprawy i wy­robić masę. Z masy uformować pulpety wielkości włoskich orzechów, włożyć je do rondla z na pół ugotowaną kalarepą i razem ugotować. Dodać mąkę rozmieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody i zagotować, po czym dodać śmietanę. Potrawę posypać posiekanym koperkiem lub nacią pietruszki.