Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Kalarepa z pulpetamiPodawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką z pomidorów |
natka pietruszki, 1 szt.
śmietana, 6 dag
mąka , 1 dag
mielona papryka, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
mielone mięso, 25 dag
ryż , 3 dag
tłuszcz, 2 dag
kalarepa, 7 szt.
Kalarepę opłukać, obrać i pokrajać w kostkę. Włożyć do rondla, wlać wrzącą wodę, dodać tłuszcz, osolić i gotować na silnym ogniu. Ryż opłukać w zimnej wodzie, odcedzić, włożyć do oddzielnego rondla, zalać zimną wodą, osolić i ugotować na pół-miękko. Mięso połączyć z ryżem i jajem, dodać przyprawy i wyrobić masę. Z masy uformować pulpety wielkości włoskich orzechów, włożyć je do rondla z na pół ugotowaną kalarepą i razem ugotować. Dodać mąkę rozmieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody i zagotować, po czym dodać śmietanę. Potrawę posypać posiekanym koperkiem lub nacią pietruszki.