Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Buraki młode ze śmietanąTak samo można przyrządzić buraki z kwaśnymi jabłkami |
sok z cytryny, 1 łyżk.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 15 dag
mąka , 2 dag
burak, 75 dag
Buraki umyć, cienko obrać, wypłukać, pokrajać w paski lub z trzeć na tarce o dużych otworach, zalać niewielką ilością wrząc wody i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, rozprowadzić trzema łyżkami wywaru pozostałego z gotowania, wlać do buraków, mieszając zagotować, przyprawić solą, cukrem i kwasem do smaku, posypać posiekanym koperkiem.W taki sam sposób można przyrządzić tarte buraki z dodatkiem kwaśnych jabłek (20 dkg). Jabłka rozdrobnione jak buraki dodać po podprawieniu śmietaną.