Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) KaumuszkaPrzepis równie oryginalny co nazwa |
fasola, 20 dag
szynka wieprzowa peklowana na sucho, 35 dag
kapusta, 0.25 szt.
włoszczyzna, 25 dag
cebula, 5 dag
liście laurowe, 2 szt.
przecier pomidorowy, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
tłuszcz, 4 dag
śmietana, 125 ml
mąka , 3 g
natka pietruszki, 1 szczypta
koperek, 1 szt.
Fasolę umyć, namoczyć, ugotować i pozostawić w wywarze. Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, a kapustę w nieco większą i przesmażyć krótko w łyżce tłuszczu. Połączyć z jarzynami, podlać 1 szklanką wody i udusić do miękkości. Gdy są miękkie, przyprawić pieprzem, zieleniną, dodać odcedzoną fasolę i śmietanę rozmieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką. Podgrzać, dodać posiekaną zieleninę i podawać na stół.