Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Kaumuszka

Przepis równie oryginalny co nazwa

Składniki:

fasola, 20 dag

szynka wieprzowa peklowana na sucho, 35 dag

kapusta, 0.25 szt.

włoszczyzna, 25 dag

cebula, 5 dag

liście laurowe, 2 szt.

przecier pomidorowy, 1 łyżk.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

tłuszcz, 4 dag

śmietana, 125 ml

mąka , 3 g

natka pietruszki, 1 szczypta

koperek, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Fasolę umyć, namoczyć, ugotować i pozostawić w wywarze. Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w drobną kostkę, a kapustę w nieco większą i przesmażyć krótko w łyżce tłuszczu. Połączyć z jarzynami, podlać 1 szklanką wody i udusić do miękkości. Gdy są miękkie, przyprawić pieprzem, zieleniną, dodać odcedzoną fasolę i śmietanę rozmieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką. Podgrzać, dodać posiekaną zieleninę i podawać na stół.