Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Wieprzowina zapiekana z kapustą kwaszonąMoże być baranina |
mielony pieprz, 1 szczypta
koncentrat pomidorowy, 5 dag
pomidor, 30 dag
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
liście laurowe, 1 szt.
sól, 1 szczypta
kapusta kwaszona, 75 dag
mielona papryka, 1 szczypta
cebula, 5 dag
smalec, 5 dag
wieprzowina , 50 dag
Mięso pokrajać na kawałki, usmażyć je na silnie rozgrzanym smalcu, po czym włożyć do rondla. Drobno pokrajaną cebulę i paprykę zasmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu i połączyć z mięsem. Dodać kwaszoną kapustę, wymieszać i wlać tyle wody, aby pokryła mięso. Gotować bez przykrycia.. W połowie gotowania dodać przyprawy. Pomidory pokrajać, udusić w oddzielnym rondlu i przetrzeć (koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą). Ugotowaną potrawę przełożyć do naczynia, w którym ma być zapiekana, dodać przecier pomidorowy lub rozrzedzony koncentrat oraz mielony pieprz, wymieszać, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i zapiec. Potrawę podawać z ziemniakami.