Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Cielęcina duszona w warzywach mieszanych

Zamiast cielęciny może być wołowina, wieprzowina, kura lub brojler

Składniki:

cielęcina , 50 dag

smalec, 3 dag

sól, 1 szczypta

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

warzywa, 75 dag

ziemniak, 25 dag

pomidor, 30 dag

natka pietruszki, 1 szt.

śmietana, 6 dag

Sposób przygotowania:

Mięso pokrajać na kawałki, osolić i obsmażyć na silnie rozgrza­nym smalcu. Włożyć do rondla wraz z tłuszczem i wlać tyle wody, aby pokrywała mięso, dodać sól i pozostałe przyprawy. Warzywa i ziemniaki pokrajać na równe kawałki średniej wiel­kości i wkładać do rondla z mięsem w kolejności zależnej od potrzebnego czasu gotowania. Produkty dusić pod przykryciem, co pewien czas mieszając i dolewając w razie potrzeby niewielkie ilości gorącej przegotowanej wody. Pomidory pokrajać, udusić w oddzielnym rondlu, przetrzeć i przecier wlać do rondla z mię­sem, gdy wszystkie produkty są miękkie. Potrawę wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Posypać posiekaną nacią pietruszki i polać śmietaną. Podawać z pieczywem.