Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Cielęcina duszona w warzywach mieszanychZamiast cielęciny może być wołowina, wieprzowina, kura lub brojler |
cielęcina , 50 dag
smalec, 3 dag
sól, 1 szczypta
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
warzywa, 75 dag
ziemniak, 25 dag
pomidor, 30 dag
natka pietruszki, 1 szt.
śmietana, 6 dag
Mięso pokrajać na kawałki, osolić i obsmażyć na silnie rozgrzanym smalcu. Włożyć do rondla wraz z tłuszczem i wlać tyle wody, aby pokrywała mięso, dodać sól i pozostałe przyprawy. Warzywa i ziemniaki pokrajać na równe kawałki średniej wielkości i wkładać do rondla z mięsem w kolejności zależnej od potrzebnego czasu gotowania. Produkty dusić pod przykryciem, co pewien czas mieszając i dolewając w razie potrzeby niewielkie ilości gorącej przegotowanej wody. Pomidory pokrajać, udusić w oddzielnym rondlu, przetrzeć i przecier wlać do rondla z mięsem, gdy wszystkie produkty są miękkie. Potrawę wymieszać i chwilę jeszcze dusić. Posypać posiekaną nacią pietruszki i polać śmietaną. Podawać z pieczywem.