Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Wieprzowina z mrożonką giuwecz

Podawać z pieczywem.

Składniki:

wieprzowina , 50 dag

sól, 1 szczypta

liście laurowe, 1 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

ziemniak, 75 dag

gliuwecz, 1 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

śmietana, 6 dag

Sposób przygotowania:

Mięso pokrajać na kawałki jak na gulasz, oddzielając tłuszcz. Tłuszcz stopić na patelni i usmażyć na nim osolone kawałki mięsa. Jeżeli tłuszczu jest za mało, dodać potrzebną ilość smalcu. Mięso włożyć do rondla, wlać ok. 1 l wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele oraz sól. Gotować pod przykryciem, a gdy mięso zaczyna mięknąć, włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki, gotować razem, po czym dodać mrożonkę. Gotować wszystkie produkty do miękkości. Potrawę posypać posiekaną nacią pietruszki i po­lać śmietaną lub jogurtem.