Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Wieprzowina z mrożonką giuweczPodawać z pieczywem. |
wieprzowina , 50 dag
sól, 1 szczypta
liście laurowe, 1 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
ziemniak, 75 dag
gliuwecz, 1 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
śmietana, 6 dag
Mięso pokrajać na kawałki jak na gulasz, oddzielając tłuszcz. Tłuszcz stopić na patelni i usmażyć na nim osolone kawałki mięsa. Jeżeli tłuszczu jest za mało, dodać potrzebną ilość smalcu. Mięso włożyć do rondla, wlać ok. 1 l wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele oraz sól. Gotować pod przykryciem, a gdy mięso zaczyna mięknąć, włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki, gotować razem, po czym dodać mrożonkę. Gotować wszystkie produkty do miękkości. Potrawę posypać posiekaną nacią pietruszki i polać śmietaną lub jogurtem.