Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Cielęcina z marchewką i selerami

Może być też kura bądź brojler

Składniki:

cielęcina , 50 dag

smalec, 3 dag

marchew, 60 dag

seler, 60 dag

sól, 1 szczypta

liście laurowe, 1 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

mąka , 1 dag

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso pokrajać na kawałki średniej wielkości, osolić i obsmażyć na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Prze­łożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać marchew i selery po­krajane w paseczki, 1,5 l wody, osolić; gotować do miękkości na słabym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie (pół szklanki), wlać do rondla, wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniakami puree posypanymi posiekaną nacią pietruszki.