Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Cielęcina z marchewką i seleramiMoże być też kura bądź brojler |
cielęcina , 50 dag
smalec, 3 dag
marchew, 60 dag
seler, 60 dag
sól, 1 szczypta
liście laurowe, 1 szt.
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
mąka , 1 dag
natka pietruszki, 1 szt.
Mięso pokrajać na kawałki średniej wielkości, osolić i obsmażyć na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać marchew i selery pokrajane w paseczki, 1,5 l wody, osolić; gotować do miękkości na słabym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie (pół szklanki), wlać do rondla, wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniakami puree posypanymi posiekaną nacią pietruszki.