Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Pieczeń rzymska (klops)Podawać z ziemniakami, usmażoną cebulą i jarzyną z wody, np. z kalafiorem. |
wołowina , 50 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
cebula, 10 dag
mąka , 2 dag
smalec, 5 dag
Do mięsa dodać 3 łyżki zimnej wody i przyprawy; masę bardzo dokładnie wyrobić. Cebulę pokrajać w talarki, usmażyć na rumiano na tłuszczu i zdjąć z patelni. Z masy uformować okrągłe befsztyki grubości ok. 2 cm i lekko oprószyć mąką. Tłuszcz rozgrzać silnie na patelni i usmażyć befsztyki na silnym ogniu z obydwu stron. Dodać cebulę, przykryć patelnię i dosmażyć mięso, które wewnątrz powinno pozostać różowe.