Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Pieczeń rzymska (klops)

Podawać z ziem­niakami, usmażoną cebulą i jarzyną z wody, np. z kalafiorem.

Składniki:

wołowina , 50 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

cebula, 10 dag

mąka , 2 dag

smalec, 5 dag

Sposób przygotowania:

Do mięsa dodać 3 łyżki zimnej wody i przyprawy; masę bardzo dokładnie wyrobić. Cebulę pokrajać w talarki, usmażyć na rumiano na tłuszczu i zdjąć z patelni. Z masy uformować okrągłe befsztyki grubości ok. 2 cm i lekko oprószyć mąką. Tłuszcz rozgrzać silnie na patelni i usmażyć befsztyki na silnym ogniu z obydwu stron. Dodać cebulę, przykryć patelnię i dosmażyć mięso, które wewnątrz powinno pozostać różowe.