Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Kalarepa nadziewana

Przed podaniem usunąć nitkę i polać kalarepy to­pionym masłem.

Składniki:

kalarepa, 9 szt.

pieczeń cielęca, 10 dag

bułka tarta , 3 dag

jajka, 2 szt.

śmietana, 3 dag

sól, 1 szczypta

rosół, 1 l

masło, 2 dag

Sposób przygotowania:

Kalarepy obrać cienko, ścinać wierzchy na 1/3 wysokości, wydrążyć i miazgę posiekać. Dodać rozdrobnione mięso, tartą bułkę, jajo, wlać śmietanę i osolić. Wymieszać i nadziewać tym farszem kalarepki. Przykryć odciętymi przykrywkami, związać białą nicią, zalać podgrzanym rosołem i gotować. Przed podaniem usunąć nitkę i polać kalarepy topionym masłem.