Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Ziemniaki w parze

Na wiosnę nie należy gotować w parze kiełkujących ziemniaków.

Składniki:

ziemniak, 1 kg

sól, 1 szczypta

masło, 4 dag

koperek, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki w parze przygotowuje się w specjalnym naczyniu, zło­żonym z pojemnika na wodę, garnka z dziurkowanym dnem i przykrywy. Na pojemniku z wrzącą wodą ustawić garnek z dziurkowanym dnem, wsypać do niego ziemniaki, posolić, przykryć i gotować na silnym ogniu ok. 35 min., kilka razy mieszając. Wyjąć, posy­pać siekaną zieleniną, obłożyć kawałkami surowego masła. Ziemniaki w parze można również przygotować, wkładając je do dość głębokiego garnka, w którym znajduje się dziurkowana wkładka na nóżkach.